схема БНТСлед проведена спецоперация на Военноморските ни сили инцидентът с българския товарен кораб “Елена” приключи към 15.30 ч. Това е станало благодарение на предприетите спешни действия от страна на Министерството на транспорта и съобщенията, Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната, съобщиха от пресцентъра на транспортното министерство.

Потвърди се информацията, че един от членовете на екипажа – морякът Петър Попов , е наранил с леерна стойка капитана и двама от механиците.
След като комуникацията с екипажа на кораба е станала възможна, беше установено, че на борда на кораба “Елена” има две жерти - най-вероятно двамата механика (по информация от форумите на news.bg). Причините за създалата се на товарния кораб ситуация тепърва също ще се изясняват от компетентните органи.
От Министерствното на отбраната уточняват, че Попов е държал останалите членове на екипажа повече от 24 часа като заложници.

Пристигналите на място кораби на Военноморските сили - ракетен корвет “Мълния”, ракетен катер “Гръм”, вертолет от морската авиационна база, както и специалното подразделение на военния флот - и спасителните буксири са започнали преговори с моряка на борда да се качат специалисти от спасителните екипи, за да окажат първа помощ на пострадалите и да се направи опит да бъдат запуснати двигателите, а ако това не е възможно, да се подаде буксирно въже и корабът да бъде отбуксиран до пристанище Варна.

Преди обаче преговорите да приключат с конкретен резултат, морякът скача в морето и е изтеглен на палубата на един от военните кораби. Веднага са предприети незабавни опити да бъде подадено буксирно въже на пострадалия кораб.
От разпитите на екипажа става ясно, че Петър Попов е страдал от душевно заболяване, което най-вероятно е довело и до агресивното му поведение.

Метеоролигичната обстановка е много тежка, съобщават още от министерството на транспорта и това затруднява операцията на спасителните екипи. Корабът няма захранване. Причините за това се уточняват в момента от специалистите, които са се качили на борда на плавателния съд. Ако метеорологичната обстановка позволи да се вземат незабавни действия по отбуксиране на товарния кораб “Елена”, се очаква той да акостира в пристанище Варна най-рано утре - 4 декември, през деня.