Подготовка и приемане на изменения в законите за водите и за чистота на атмосферния въздух са част от мерките, които ще осъществява Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ в изпълнение на ангажиментите на България за членство в ЕС.

Те са посочени в план за действие, одобрен от колегиума на министерството веднага след последния мониторингов доклад на Европейската комисия, съобщи пресцентърът на ведомство.

По подготовката на измененията в сега действащия Закон за водите съвместно работят парламентарната комисия по околна среда и дирекция “Води” на МОСВ.
Целта е да се транспонира изцяло в националното ни законодателство европейската рамкова директива за водите.

Основните й принципи вече са въведени. Промените ще бъдат одобрени до края на юли от Народното събрание.

Измененията в Закона за чистота на атмосферния въздух трябва да бъдат внесени в Министерския съвет до края на юли.

В областта на предотвратяване на промишленото замърсяване и управлението на риска ще продължи издаването по график на комплексните разрешителни.

Предвидено е до септември да бъдат издадени 40 нови разрешителни. Процесът трябва да приключи през октомври 2007 година.

В сектора “управление на отпадъците” ще се ускори работата по изграждането на три регионални депа, финансирани по ИСПА – в Севлиево, Силистра и Созопол.

Предвидено е да се активизира подготовката на проект за изграждане на инсталация за изгаряне на отпадъци от лечебни заведения в областите Пловдив, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали.