Темида Отпускането на 6.7 млн. лв. по бюджета на съдебната власт и още толкова по бюджета на Министерството на правосъдието ще обсъди правителството на днешното си редовно заседание. Средствата са за реформи в съдебната система през 2002 г.

Разпределението им ще се извършва целево, като за информационни технологии и оборудване на Министерството на правосъдието ще бъдат дадени 3.2 млн. лв. Те ще бъдат използвани за технологии за обмен на данни с държавни и междудържавни органи за противодействие на престъпността и за поддържане на информационна база данни за практиката в правораздаването в други страни.

За преустройство и оборудване на сградния фонд и помещенията на органите на съдебната власт МП ще получи 2,3 млн. лв., а съдебната власт – 4 млн. лв. Тези средства са за реконструиране на съдебни зали, помещения за обвиняеми, конвои и свидетели по наказателни производства, за архиви и др. нужди на съдебната система. Един милион лева са предвидени за системи, оборудване и съоръжения по охрана и противопожарно обезопасяване на сградите. 550 000 лв. от тях ще бъдат преведени по бюджета на МП, а останалите – по бюджета на съдебната власт.

Съдебната власт ще получи и 1,7 млн. лв. за преструктуриране на звената съдебните институции, вкл. за създаването на специализирани съдебни структури.

За увеличаване капацитета на съдебната администрация чрез въвеждане на съвременни организационни и технологични стандарти в съдебните процедури са осигурени 1,2 млн. лв., като МП ще получи 650 000 лв. от тях, а съдебната власт – 550 000 лв.

Средствата се отпускат в във връзка с Решение №672 на МС от 1 октомври 2001 г., с което беше приета Стратегия за реформа на българската съдебна система. Възоснова на нея беше разработен план за действие с краткосрочни и дългосрочни приоритети.