През последните няколко дена има засилени мерки за охрана.

Това се дължи, че има сигнал за готвен терористичен акт. Заради това периодично проверяваме за бомби в Съдебната палата.
Така обясни засилените мерки за сигурност зам.-министърът на правосъдието на Димитър Бонгалов.

Той добави, че има засилена координация между съдебната охрана и министерство на вътрешните работи.

В сградата на съдебната палата се проверява за бомби от служби ДОТИ на МВР, тъй като съдебна охрана не разполага с такова специализирано звено.
Бонгалов каза, че информацията за заплахата е от миналата седмица, но тя е оперативен сигнал. „Продължаваме да я проверяваме в момента".

На въпрос има ли практика един свидетел, който не е защитен, да влиза с личните си автомобили и да ги паркира в двора на Съдебната палата, както и да влиза с личната си охрана в съдебна зала, зам.-министърът на правосъдието отговори, че лека кола в двора на Съдебната палата може да влезе единствено с разрешение на шефа на Съдебната охрана.

Що се касае до частните охранителни, продължи Бонгалов, то последните нямат никаква функция в съдебната зала, тъй като там охраната е прерогатив на Съдебна охрана. Бонгалов добави, че според НПК всеки гражданин може да влезне в съдебна зала.

Зам.-министърът на правосъдието каза, че ако личната охрана на свидетеля не нарушава реда в съдебната зала и няма допълнително разпореждане от съдията, тя може да остане там.

На реплика, свързана с това как е възможно полицаи да бият фоторепортер за това, че си е изпълнявал задълженията, зам.-министърът на правосъдието отговори, че обяснение за това трябва да даде Министерство на вътрешните работи.
Той каза, че при определи ситуации, Законът на МВР позволява използването на сила, в това число и използването на помощни средства.

Причината за спирането на движението се дължи на обстоятелството, че сградата на Съдебната палата не е направена така, че не са създадени необходимите условия, които да улесняват работата на конвоите.

Бонгалов добави, че за да се разтоварят арестантите, е необходимо колата да влезе в двора на съдебната палата. Най-малкото, за да се избегне рискът някой от арестантите да избяга. Зам.-министърът на правосъдието уточни, че той лично е бил свидетел на факт, че когато в Съдебната палата трябва да бъде докаран по-голям брой арестанти, то в тези случаи се спира движението за кратък период от време.

В заключение министърът се извини за причиненото неудобство, свързано с засилените мерки за сигурност в Съдебната палтата, като добави, че и през следващите дни те ще продължат.