Генералният комисар на МВР Павлин Димитров разпореди свидетелствата за правоспособност на младите шофьори да бъдат връчвани по специален ред.

Поради нарастващата напоследък пътнотранспортна аварийност по вина на водачи с малък стаж и опит, с цел постигане на превантивно въздействие и ефект за по-отговорно и безопасно шофиране, книжките им ще бъдат връчвани на импровизирани церемонии.

Те ще бъдат организирани в предварително разгласен ден и час в отделите "Пътна полиция" на СДВР и областните дирекции в страната.

Преди връчването, шефовете на "Пътна полиция" по места ще правят анализ на причините и предпоставките за катастрофите, предизвикани от млади водачи. Ще бъдат показвани снимки и документални филми от такива произшествия, ще се раздават брошури със съвети.

Целта е да се мотивират тези, които получават за първи път свидетелство за правоуправление, да бъдат отговорни към себе си и другите участници в пътното движение.

Такава практика е съществувала преди години като специален текст в ЗДП и е имала положителен ефект.

Церемониите по връчването на книжките на младите шофьори ще бъдат въведени от 30 март т.г.

От МВР прилагат и статистиката за 2008 година за аварийността по вина на млади водачи:

По вина на водачи през 2008 г в страната са настъпили 7537 тежки катастрофи, при които са загинали 988 и са ранени 9432 души.

От тях по вина на водачи със стаж до 1 година са предизвикани 780 тежки катастрофи, при които са убити 124 души (12,6 %) и са ранени 1060 (11,2 %), което означава всеки 8-ми загинал и всеки 9-ти ранен.

Особено рискови са и следващите години от стажа на младите водачи.

Водачи със стаж до 3 години носят вина за 20 % от тежките злополуки, за 22,4 % от загиналите и за 21 % от ранените. Фактически всеки 5-ти загинал и ранен е при катастрофа по вина на водач със стаж до 3 години.

Водачите със стаж до 5 години са виновни за 27 % от тежките катастрофи, за 30 % от загиналите и 28% от ранените.

Основните причини за тежките ПТП с млади водачи са:
ПРЕВИШЕНАТА СКОРОСТ
НЕПРАВИЛНО ИЗПРЕВАРВАНЕ
ОТНЕМАНЕ НА ПРЕДИМСТВО
УПОТРЕБА НА АЛКОХОЛ
ОТКЛОНЯВАНЕ НА ВНИМАНИЕТО
ДВИЖЕНИЕ НА МИНИМАЛНА ДИСТАНЦИЯ