Над 80% от асансьорите в страната са на повече от 40 години. В същото време случаите на подменени съоръжения в жилищни сгради са единици, стана ясно от репортаж на Нова телевизия.

Оказва се, че асансьорът няма срок на експлоатация, т.е. няма възраст, след която той задължително трябва да бъде сменен. Въпреки това има модернизации, които се налага да се правят, за сметка на ползвателите.

Само в Хасковско има над 1700 асансьора, които се ползват от стотици хиляди хора всеки ден. Близо 1400 от тях са на възраст над 40 години. Това предполага и чести аварии. Най-често се повреждат вратите.

Въпреки всичко сериозни инциденти през последните години не е имало. Всеки асансьор се проверява от техници на всеки 10 дни, но ако забележим нещо нередно, не трябва да чакаме някой друг да се обади на сервиза. Ремонтите обаче са извън таксата за обслужване и това често води до проблеми, защото пари се събират трудно.

Средно един нов асансьор за жилищен блок струва поне 50 000 лева. Именно заради това през последните години в Хасково не е подменено нито едно такова съоръжение. Оказва се, че и по закон това не е нужно.

Техниците пък успокояват, че колкото и да е стар един асансьор, той е снабден с най-важното - защита от пропадане при късане на основните въжета.

Все пак с цел безопасност нови изисквания към асансьорите вече са въведени. До догодина обществените, а до две години и жилищните, трябва да са оборудвани задължително с устройство за ограничаване на претоварването, с постоянна светлина и с устройство за връзка с обслужващия сервиз. Скоро това ще е възможно и през специалния GSM-модул, който ще бъде монтиран на асансьорите.