Иван Славков Проф. Иван Славков да бъде награден с орден “Стара планина” първа степен за изключителния му принос за развитието на физическата култура и спорта и по повод 80-годишнината от създаването на Българския олимпийски комитет, съобщи пресцентърът на Министерски съвет.

Решение за това правителството взе на днешното си заседание, като предлага на президента на Република България да издаде указ.

Проф. Иван Славков е предложен за високата държавна награда заради приноса му за развитието на спорта, както в България така и в чужбина. В последните 20 години, когато нашата страна постигна най-високи успехи на Олимпийските игри, той заема поста председател на Българския олимпийски комитет от 1987 г, а от 1995 г. е и президент на Българския футболен съюз.
Чрез богатата си международна дейност допринася изключително много за популяризацията на България като страна с големи възможности за развиване на спортна дейност, за представянето на постиженията и спортистите ни в чужбина: от 1987г. е председател на Международния Олимпийски комитет; от 2002 г. е член на комисията по маркетинг и нови източници за финансиране към УЕФА член на комисията за олимпийски футболен турнир към ФИФА за Олимпийските игри в Атина, ръководител на мисията на българската олимпийска делегация за Олимпийските игри в Албертвил, Сараево, Атланта, Нагано, Сидни, Солт Лейк Сити и Атина.

Иван Славков е Доктор Хонорис кауза на Националната спортна академия; професор по спортен мениджмънт на Световната научна академия “Плато” и Академик на Международната академия по информация.

Автор е на над 150 статии и на над 200 телевизионни публицистични предавания и коментари в областта на спорта и международните отношения.