Мария Мургина С 43 % повече са приетите декларации за облагане на доходите сравнение с миналата година, отчете директорът на НАП Мария Мургина.

Тази година според отчета НАП има сериозен интерес към ползване на алтернативните начини за деклариране на данъците – по пощата или по електронен път.

10 пъти се е увеличил броят на декларациите, подадени по интернет. По мрежата са подадени 257 декларации, а миналата година само 27.

Подобрение отчита НАП и при декларирането на корпоративните данъци. Подадените тази година декларации са 168 000, което е с 11 000 повече от миналата година.

Увеличени са и приходите, постъпили в НАП от началото на годината до 17-ти април. Постъпилата сума е 2.5 млрд. лева от данъци и осигуровки, което в сравнение със същия период от миналата година показва увеличение с 65 млн. лева.

Сред приоритетите на НАП до края на годината са повишаването на събираемостта на приходите, подобряването на обслужването на клиентите, разработването и внедряването на софтуер за управление на проходите, изтъкна Мария Мургина.

Тази година ще стартира интерактивен център callcenter за по-добро обслужване на клиентите.
Според Мургина за това ще спомогнат и обособените наскоро нови структури във всички региони “средни данъкоплатци – осигурители. Общо 2245 такива фирми са обхванати, за София са 522.

Предстои да се разработи и внедри системата за вътрешнообщностните доставки, както и да стартира система за отчитане на вътрешнообщностната търговия intrastat.

Утре чрез включване на общ документ – инструкция на НАП и Главната инспекция по труда ще се регламентира взаимодействието и обменът на информация между тях.