краваПрепоръки на централната междуведомствена комисия, извършила на национално ниво проверка по веригата млекопроизводител - събирателни пунктове - млекопреработвателни предприятия, са изпратени в областната дирекция “Земеделие и гори”, съобщиха от пресцентъра на областна администрация.

Във Варненска област в проверките участваха експерти от областната дирекция, ДВСК, данъчните органи, икономическа полиция и други. Протоколите и заключенията се предоставиха в Министерството на земеделието и горите.

Централната комисия подготвя наредба с ограничителни мерки, която ще влезе в сила в началото на 2003 година. Препоръките са в 10 направления, съобщи Днес+. Изкупуването на сурово мляко трябва да се извършва само от пунктовете, отговарящи на Наредбата и регистрирани от ДВСК с идентификационен номер. Кметовете, полицията, данъчните власти, ДВСК и ХЕИ да не допускат изкупуване на суровото мляко от нерегламентирани пунктове, се казва в препоръките на специализирания орган.

Предвиждат се още въвеждане на задължителни типови договори между млекопроизводителите и млекопреработвателите, регистрация на предаващите мляко като земеделски стопани, отнемане на разрешителното за дейност на предприятия, купуващи сурово мляко от нерегламентирани пунктове.

Ще се унифицира документацията при изкупуване, заплащане и изследване на суровото мляко. Препоръчва се да бъдат оторизирани частните ветеринарни лекари за извършване на проверки по хигиената в изкупвателните пунктове. В случаите, когато млякото е транспортирано в неотговарящи на ветеринарно-санитарните изисквания млековози, не бива да се изкупува от преработващите предприятия.

Изкупуването, окачествяването и заплащането на суровото мляко трябва да става на база “сух безмаслен остатък”, за да се гарантира подобряване на качеството му. Според препоръките два пъти годишно ще се извършват проверки по веригата млекопроизводител- изкупвателен пункт- млекопреработватели, организирани от областните дирекции “Земеделие и гори”.