МакаровЗабранява се откритото носене на огнестрелно оръжие, освен при осъществяване на охранителна дейност. Това записаха народните представители при второто четене на промените в Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите.

Забранява се носенето на огнестрелни оръжия на политически, синдикални, културни и спортни мероприятия. Оръжие не може да се носи в увеселителни, питейни заведения и барове, при употребата на алкохол или наркотични вещества, като тези забрани не се отнасят за лицата, които изпълняват служебните си задължения по ограна на мероприятията.

Забранява се съхраняването и носенето на огнестрелни оръжия с патрон в цевта за охрана, самоотбрана или за спортни цели. Оръжие за охрана може да се носи само при осъществяване на охранителна дейност.

Ловното оръжие се носи до мястото на лова в разглобен вид или в калъф, а боеприпасите се пренасят отделно от оръжието, решиха още депутатите. Физическите лица могат да носят само по един брой огнестрелно оръжие за самоотбрана.

Гражданите, които намерят взривни вещества или огнестрелни оръжия трябва да уведомят веднага органите на МВР, без да нарушават местоположението на откритите боеприпаси.