От младежката организация "ЛГБТ действие" обявиха, че техни членове и приятели тази сутрин са заминали за сръбската столица, за да се включат в Белград прайд.

От организацията изразяват надеждата си българските участници да се завърнат живи и здрави, тъй като - по думите им - Сърбия е една от държавите с най-агресивно проявление на хомофобия и ксенофобия в Европа.

Силни националистически движения и християнски фундаменталисти пречат на естественото развитие на гражданското общество и на приемането на европейските ценности, сред които равенство, толерантност и недискриминация, коментират от "ЛГБТ действие".

Посочва се, че след два неуспешни опита - през 2001 и 2009 г., сръбското правителство и полицията са решени да защитят конституционното право на свободно събиране на своите ЛГБТ граждани.

Подкрепата си за събитието публично са обявили президентът на Сърбия, премиерът, министри, лидери на големи опозиционни партии и председателят на народното събрание.

Министърът на човешките права лично щял да се включи в шествието, което се провежда под надслова "Да вървим заедно".

От българската гей организация коментират, че е похвално, че сръбските институции и политици отговорно водят общественото мнение, вместо да го следват.

От "ЛГБТ действие" заявяват още, че се радват да подкрепят сръбските ни съседи в тяхната борба срещу хомофобията и безпочвената омраза, насочени срещу сексуалните малцинства и други маргинализирани групи.