България - Румъния align=Българско-румънско командно щабно учение "Синият Дунав" 2002 започна днес. То беше открито от генерал-майор Калчо Танев, началник на Главно оперативно управление Генералния щаб на Българската армия и съръководител от българска страна.

Учението ще помогне за повишаване на оперативната съвместимост между българските и румънските военни в операции в съответствие с принципите на НАТО и програма "Партньорство за мир", каза генерал Танев пред участниците в оперативния учебен център "Чаралица".

Задачата е да докажем, че българските и румънските военни са способни да изпълняват всякакви задачи под командването на НАТО и егидата на ООН в конфликтни ситуации и кризи, заяви от своя страна румънският ъръководител полковник Септимиу Кчеу.

"Синият Дунав 2002" ще продължи до 6 октомври и в него ще участват 150 военни от двете страни, които ще работят по фиктивен сценарий. В деня за VIP гости на 4 октомври се очакват военните министри на България и Румъния и пресконференция на началниците на генералните щабове.