Уникалната операция, извършена в Централна Ветеринарна клиника, спаси 14-годишния питбул Джино.

Уникална за Балканите операция, извършена в Централна Ветеринарна клиника, дари втори живот на 14-годишния питбул Джино.

Д-р Ранко Георгиев имплантира пейсмейкър на кучето. По този начин са спрени неговите припадъци и сега то отново ще може да води нормален живот и да радва своите стопани.

„Операцията е първа по рода си за Балканите, а в Европа се извършва само на няколко места. Докато в хуманната медицина това е позната процедура, извършвана в много болници, във ветеринарната медицина тя все още е рядкост", разказа д-р Георгиев.

Джино вече е у дома при стопаните си във Велико Търново, само 2 дена след провеждането на операцията. Те довеждат Джино в Централна ветеринарна клиника, защото няколко месеца забелязали, че техният домашен любимец станал ленив и с намалено желание за физическа активност.

На пръв поглед тези симптоми са нормални за куче в напреднала възраст, но Джино започнал да получава и т.нар. синкопи или припадъци, които с времето зачестяват. След обстоен преглед на специалистите на ЦВК се оказва, че Джино има сърдечно заболяване, при което сърцето спира да работи от време на време - понякога за повече от 8-10 секунди.

Именно в тези случаи кучето губи съзнание и припада. Единствената адекватна терапия при това състояние е поставянето на пейсмейкър - машинка, която се имплантира в тялото на пациента, влиза в сърцето и генерира постоянен ритъм.