Военна полиция ще помага в петия опит наследници да влязат във владение на имот в местността "Св. Никола" край Варна. Проблемът на израелските граждани - наследници на рода Меворах е, че в имота им е настанено военно поделение със специален режим на достъп. Утре е поредният опит Максим, Михал и Давид Меворах да влязат във владение, съобщи varnapool.net.

Съдебните спорове между страните - Министерство на отбраната и израелските граждани, се водят вече няколко години. Гражданското дело във Варненския окръжен съд завършва с решение, осъждащо МО да предаде владението на имота. Съдебното решение е потвърдено от Варненския апелативен съд, а на 2 март 2001 г. и от Върховния касационен съд.

След влизане на решението в сила е образувано изпълнително дело, като на МО е даден предвидения в закона срок, за да изпълни доброволно решението на съда. След изтичане на 7-дневния срока за доброволно изпълнение съдия-изпълнител насрочи принудителни изпълнителни действия.

4 октомври е петата поред насрочена дата за принудително изпълнение на съдебното решение, като при четирите предишни насрочвания процедурата по въвод във владение е била осуетявана от длъжниците по делото. Съдиите изпълнители не са били допускани в имота под предлог, че там е настанено военно поделение, което е със специален режим за достъп.

Поради тази причина съдия-изпълнител при Съдебно-изпълнителната слежба на ВРС е търсил съдействие от Варненска военноокръжна прокураура, която е сезирала Военноапелативната прокуратура в София и Министерство на отбраната. Министерство на отбраната е било информирано за проблема и чрез писмо изпратено от съдия-изпълнител. За утрешния въвод във владение е поискано съдействие от военна полиция.