парламентПарламентарните групи на НДСВ и ДПС единодушно подкрепят днешното проекторешение, взето от правителството във връзка с иракската криза и ще гласуват “за” утре. Това обяви председателят на ПГ на НДСВ Пламен Панайотов след клед кратко заседание на двете групи.

Единствената поправка, която е направена, е в последния абзац на преамбюла на решението, който текст се променя от “във връзка с изпълнението на резолюция 1441 на ООН за период от 6 месеца и в рамките на евентуална подготовка и провеждане на такава операция” в “във връзка с изпълнението на резолюция 1441 на ООН за период от 6 месеца и в рамките на евентуално участие”.

Министърът на отбраната Николай Свинаров изрази надежда, че нивото на гарнциите за страната ни няма да бъде по-ниско от това на другите държави. Според него, няма да има нужда от второ решение на кабинета, дори и в случай на война.

Необходимите финансови средства за българската рота, която евентуално ще бъде разположена в съседна на Ирак страна, са 15 милиона лева за 3 месеца и 25 милиона лева за 6 месеца. Тези пари трябва да се намерят и водим разговори за това каква част от разходите ще бъдат поети от нашите партньори, уточни Свинаров.