България е единствената държава в ЕС, която е наложила ограничение във вноса на отпадъците за изгаряне в инсталация - до 50%. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в студиото на Нова телевизия. Той коментира наболелия проблем с чистотата на въздуха, протестите от последните дни в Русе, Нова Загора, Бургас и Перник, както и противоречивите тези покрай проверките в четири ТЕЦ-а.

Димов така и не отговори на въпросите кой точно замърсява въздуха в Русе, Бургас и Нова Загора. Трудно е да се докаже кой точно замърсява въздуха, тъй като въздухът се разпространява, посочи министърът.

Ограничаването на количеството боклук за изгаряне стимулира всъщност производството на български горива от отпадъци, посочи Димов и обясни, че транспорта на боклук се регламентира по два списъка - зелен, по който движението из Европа е свободни, и нотифицирани боклуци, за които е нужно съгласие на съответната държава, която ги приема. Вторият поток от боклуци по списък са ясни, а по първия данните стават ясни след срок от две години.

Нова Загора на протест срещу обгазяване от местна фирма

Нова Загора на протест срещу обгазяване от местна фирма

Проблемът е от пет години, казват от Инцииативния комитет "Нова Загора иска да диша"

Нено Димов разясни, че процесът на оползотворяване на отпадъци в Европа е със стремеж да бъде разделен, така че различните потоци да могат да бъдат третирани по правилен начин в различни държави. Целта на европейската политика изобщо е в рамките на 10-15 години да се депонират не повече от 10 %. Това означава, че при максимума за рециклиране от 65%, има една разлика от 25 минимум, която трябва да се изгаря", допълни Димов.

По темата за проверките и качеството на въздуха, Нено Димов заяви, че тецовете трябва да преминат през определена процедура, за да могат да изгарят отпадъци.

С 36% по-малко мръсен въздух се хвали Столична община

С 36% по-малко мръсен въздух се хвали Столична община

Поредна дискусия за атмосферния въздух в столицата

ТЕЦ "Брикел" е представил инвестиционно намерение, което трябва да мине през преценка за оценка за въздействие и след това през комплексно разрешително. Според обяснението на Нено Димов това, което се е случило през август месец е пробно изгаряне, за да могат да се направят съответните замервания на замърсяванията на въздуха. Димов посочи и че ще види от проверката защо изобщо е бил разрешен такъв обем от районната инспекция.

Министърът обясни и че до 2021 година има списък с техники за изгаряне на отпадъци, който трябва да бъде въведен. Дали това ще се случи, Нено Димов не посочи.

Русе блокира "Дунав мост" с искане за по-чист въздух

Русе блокира "Дунав мост" с искане за по-чист въздух

Протестът е под мотото "Русе иска да диша"