Национален осигурителен институт - НОИ Родителите на деца до 18 години трябва да получат обратно парите, които са дали за здравни вноски на децата си от средата на ноември и за декември. Това трябва да стане заради недоразумение в новия Закон за здравното осигуряване, публикуван в средата на ноември. Това каза пред Дарик радио един от вносителите на закона – депутатът доцент Атанас Щерев.

Той призна, че в закона е пропуснато да бъде записана датата 1 януари 2003 г. за влизането му в сила, което автоматично означава, че действието му започва от момента на обнародването.

Доц. Атанас Щерев обаче не уточни кога и как Националния осигурителен институт ще връща парите с аргумента, че това трябва да кажат от НОИ.

Щерев каза още, че един закон се прави от много хора, но той е готов да понесе отговорността пред избирателите. Атанас Щерев обясни, че недоглеждането в парламентарната комисия по здравеопазване е станало, тъй като комисията се е занимавала приоритетно с проблемите на здравната каса, тоест по разходната част, а не с приходната, тоест с Националния осигурителен институт.

От НОИ пък твърдят, че вината е в правния отдел на Народното събрание, където се уточняват всички преходни и заключителни разпоредби към законите, каза още Щерев. Той заяви, че до седмица-две ще бъдат направени промени при второто четене на консолидирания бюджет за 2003 г., където е включен и бюджетът на НОИ, както и съответни промени в Закона за здравното осигуряване, за да се изчисти недоразумението.