Основно предизвикателство пред страната в навечерието на членството ни в Европейския съюз е изработването на краткосрочен план за интеграция на малцинствата.

Това заяви вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия, аварии и катастрофи Емел Етем при откриването на първото заседание на Националния съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси.

Министър Етем, която е председател на Съвета, подчерта, че политиката на интеграция на етническите малцинства е основен приоритет на кабинета.
България работи за стабилизиране на институциите, гарантиращи демокрация и закрила на малцинствата, заяви Емел Етем.

Тя подчерта, че Националният съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси преди всичко е консултативен и координиращ орган, а нов елемент в него е създадената комисия за интеграция на ромите, която се състои от 2 отдела.

Правителството работи изключително за интеграцията на малцинствата в България, каза Етем и припомни, че затова в повечето български общини през миналата година са назначени областни експерти по етническите и демографски въпроси.

Четири са основните предизвикателства на десетилетието, които стоят пред правителството, заяви Емел Етем.

Тя посочи, че това са образованието, заетостта, подобряване на жилищните условия и защитата от дискриминация.

Етем припомни, че през 2005 година е стартирал план за действие за образователна интеграция на децата от етническите малцинства, а на 8 септември 2005 година е приета задравната стратегия за децата в неравностойно положение от етническите малцинства.

Предстои още да бъде приета програма за подобряването на жилищните условия на ромите, съобщи Емел Етем и пожела успешна и ползотворна работа през 2006 година на Националния съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси.

В състава на Съвета влизат заместник-министърът на труда и социалната политика Явор Димитров, заместник-вътрешният министър Камен Пенков, Кирил Ананиев, заместник-министър на финансите, заместник-културният министър Надежда Захариева, Любка Качакова, заместник-министър на околната среда и водите, председателят на Държавната агенция за младежта и спорта Весела Лечева и Ширин Местан, председател на Държавната агенция за закрила на детето.

Припомняме, че в края на 2004 година с решение на Министерски съвет бе закрит Националният съвет по етническите въпроси и бе създаден Националният съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси.