Монаси и монахини от четири манастира във Великотърновската Епархия получиха медицински застраховки за 2005 година, предаде БНР.

Както е известно монасите в православните манастири у нас не получават заплати, затова не внасят осигуровки и практически са лишени от правото на безплатна здравна помощ.

Застраховките бяха дарени от лидера на Новото време Емил Кошлуков и заместник-председателя на партията Борислав Цеков.

Застраховките са по 2 000 лева и покриват медицинските и стоматологичните услуги през годината за монасите и монахините от четирите манастира. Тази инициатива Новото време поставя началото на Фонд за подпомагане на монашеството, съобщи Емил Кошлуков.

“Целта на фонда е да обхване абсолютно всички монаси в страната. По груби данни те са между 200 и 300 в България. Този фонд има за цел на насърчава монашеството. Неговата цел не е да прави капитални разходи, не е да строи църкви. Дай Боже да се натрупат достатъчно средства, за да може да започнем и реставрацията и възстановяването на манастирите. Но това, което може да свършим сега е да започнем с медицинските застраховки”, уточни Кошлуков и допълни, че парите за фонда ще се набират от дарения.

Предстои той да бъде съдебно регистриран, а в настоятелството на фонда да бъдат поканени заможни и авторитетни българи, каза още Кошлуков.