Регионалните звена “Сигурност” да преминат на пряко подчинение на директора на Национална служба “Сигурност”, реши днес комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.
Сред промените в закона за МВР от 1997г. 28-те звена се отчитаха на директорите на регионалните дирекции на вътрешните работи.

След 11 септември 2001г. сме изправени пред коренно различна ситуация и службата за сигурност трябва да е централизирана, да работи под общ контрол, да има централизирани разработки, обясни председателя на комисията Владимир Дончев.
Следващата стъпка според него е НСС да се сдобие със самостоятелен информационен масив. В момента контраразузнаването използва информационните ресурси на вътрешното ведомство.

Според Дончев възможно е промените в закона да срещнат неодобрение от регионалните директори на вътрешните работи, тъй като по този начин се отнемат част от правомощията им.

МВР обаче подкрепя поправките за централизация на националната служба, тъй като така ще се повиши нейната ефективност, а и това е в съзвучие с препоръките на партньорските служби.

Според Татяна Дончева промяната в закона за МРВ може да се разглежда и като първа стъпка за изваждане на НСС от системата на МВР. За целта обаче трябва да се регламентира използването на операционните и оперативно-технически ресурси на ведомството.

Не е обсъждан вариант за централизирано ръководство на регионалните звена за борба с организираната престъпност.
Тези структури изпълняват задачи за борба с престъпността по места и е логично да бъдат подчинени на шефовете на РДВР.

В сферата на националната сигурност обаче е необходима единна национална политика, коментира Татяна Дончева.