Ангел МаринНе очаквам България да има пряко участие в евентуални военни действия в Ирак, заяви в Разград вицепрезидентът Aнгел Марин. Според него, войната в Близкия Изток ще е високотехнологична, а Българската армия не разполага с такива формирования.

Нашето участие може да бъде по друг начин, с нещо, което вече е правено – с предоставяне на коридори, бази и поддържане на мира след приключване на бойните действия, смята вицепрезидентът. Можем да участваме според възможностите си, каза той.

Според него, не тярбва да се говори излишно по темата, защото един партньор, ако каже предварително всичко, без да е сигурен, че ще получи нещо, то вече олеква.

Генерал Марин заяви, че позицията на България по конфликта трябва да се съобрази с три фактора – със становищата на САЩ, Европейския съюз, арабските държави, Русия и Китай, с националните ни интереси и с възмжоностите на страната.

Нишата в системата за сигурност на НАТО, където България трябва да намери място, е в поддържане на лекопехотни, логистични, медицински и инженерни формирования, подчерта Ангел Марин. Ще повярвам, че от военната реформа има резултат, когато се увеличи делът на средства от бюджета за бойна подготовка и се изравни с този за издръжка и модернизация на армията, каза той.

Виципрезидентът смята, че въоръжените сили трябва да сa четвъртият приоритет за държавата след здравеопазването, образованието и културата.