Няма супер храни по отношение на коронавируса, а едно здравословно хранене, което осигурява да няма дефицити. Ако нашето хранене не е пълноценно, добре е да взимаме добавки, за да не стигаме до дефицити.

Toва заяви експертът по хранене проф. Стефка Петрова в сутрешния блок на БНТ.

По думите й по време на пандемията хората трябвало да имат доста воля, за да не качат килограми. Ако човек има специално внимание към храненето - няма проблем, увери тя.

Има тенденция за слагане на някой друг килограм по време на пандемията с коронавируса, но с възможността да излизаме и топлото време нещата си идват на мястото, подчерта специалистът.

Дори да нямаме карантина и да нямаме възможност да излизаме през зимата поради по-студения климат, хората имат склонност към консумация на по-тежки храни, посочи проф. Петрова. Ако имаме по-сериозен проблем с храненето и качването на килограми, трябва да обърнем внимание на пресните плодове и зеленчуци, посъветва диетологът.

Сега не е времето на бананите - има череши, малини, боровинки и ягоди. Има домати, тиквички и зеле. Сезонният плод и зеленчук е най-подходящ, отбеляза експертът по хранене.

Различното от храната отпреди и днес е, че голяма част от нас предпочитат преработените храни. Проф. Петрова не би си купила газирани напитки и салам от голяма търговска верига, а би си взела натурален местен продукт например. Високият прием на свободна фруктоза влияе изключително неблагоприятно и вреди сериозно на черния дроб, предупреди тя.

Всяка екстремна диета има неблагоприятен ефект, ако се прилага продължително. Пърженото трябва да бъде изключение. Диета, която е бедна на въглехидрати и на животински храни води до по-висока смъртност от сърдечно-съдови заболявания, каза още проф. Петрова.