ЕСАко страните от Европейския съюз бележат икономически растеж от 2 на сто годишно, а българската икономика – от 4 на сто, на страната ни ще са нужни 50 години, за да изравни социалния и икономическия си статус с този на страните от ЕС. Това сочи анализ на Обединение “Промяна”.

Правителството трябва да осигури 800 милиона лева, или под 3 процента дефицит на бюджета, за изплащане на 13-та и 14-та коледни пенсии, обяви председателят на синдиката Димитър Диманов.

Сравнителен анализ на страните членки на ЦЕФТА сочи, че съотношението между средна заплата и средна пенсия е най-ниско в България. Това заяви ръководителят на отдела за социално-икономически анализи в обединението, Величка Рангелова, като цитира данни на ЦЕФТА и “Евростат” за 2001 година. Стараната ни е с най-висока безработица между 7-те страни, включени в споразумението и с най-висок коефициент на смъртност – 14.1 на сто.

На първо място сме по индустриален спод и на последно място по дефицит от бюджета, уточни Рангелова. По показател Брутен вътрешен продукт на човек от населението, страната ни е на предпоследно място, следвана от Румъния, твърдят още от “Промяна”.