Митко Цонев Министерството на отбраната ще подпомогне местното население в района на полигона край с. Змейово с осигуряване на дърва за огрев.

Според говорителя на кабинета Димитър Цонев, който информира за това на редовния си брифинг, заради унищожаването на бойните глави там, движението в района е било ограничено и хората не са могли да се подготвят за зимата.

Цонев допълни, че екипът на Българската армия е изпълнил задачата си 11 дни предсрочно по унищожаването на бойните глави на ракетите.

Протоколът от работата на комисията, установяваща причините за инцидента във великотърновския завод “Терем”, е връчен на военния министър Николай Свинаров. Според комисията причина за трудовата злополука е липсата на гориво в турбопомпения двигател.

Експертите считат, че установената техника на унищожаването на ракетите може да продължи, като се вземат допълнителни мерки за безопасността на заетия персонал.

Цонев подчерта, че не са верни информациите, според които за трудовата злополука е виновна американската фирма Си Ди Ай.

Димитър Цонев информира още, че заместник-министърът на правосъдието Меглена Тачева е в болнични до 26 октомври. Това той поясни по повод появилите се информации, че Тачева е подала оставка. Цонев уточни, че Тачева е болна от пневмония.

Премиерът Симеон Сакскобургготски приветства идеята за провеждането на дискусията “Конституция и правова държава”, която тече в момента в НДК, инициирана от фондациите “Демокрация” и “Конрад Аденауер” и обсъжда промени в Конституцията, заяви Димитър Цонев. Разбра се още, че премиерът се е запознал с хода и резултатите от дискусията на среща с правосъдния министър Антон Станков.

Говорителят на Министерски съвет информира и за предстоящото тази вечер интервю на премиера за вестник “Вашингтон пост”. Симеон Сакскобургготски се е срещнал и с представители на гръцки медии. Интервютата, взети днес от тях, ще бъдат представени в навечерието на визизтата на премиера в Гърция, която ще бъде на 1 ноемяври.

Цонев съобщи, че сред дискутираните теми са били кандидатурата на България за НАТО и ЕС, двустранните отношения и кризата в Ирак.