Софийски университет Св. Климент Охридски200 000 лева от бюджета на Софийския университет струва реконструкцията на първи етаж от източното крило на Факултета по журналистика и масови комуникации. Това съобщи деканът на факултета, професор Веселин Димитров по време на официалното откривоне на ремонтираната част. Той призова Министерство на културата да финансира реконструкцията на външната фасада на сградата, която е паметник с национално значение.

Още в края на този месец студентите в журналистическия факултет ще започнат да провеждат учебните си занятия в 8-те аудитории на реконструираното крило на сградата, прогнозира проф. Димитръв. Общата площ на източното крило е 520 квадратни метра и може да поеме 300 студенти от обучаващите се във факултета 1200. Ректорът на СУ, проф. Боян Биолчев съобщи, че в началото на новата учебна година се очаква да завърши и реконструкцията на втория етаж, където се планира да се помещават новите учебни радио- и телевизионни студиа. Ремонтът ще се финансира изцяло със средства на спонсори, които вече са осигурени, съобщи още той.

Част от книгите от все още затворената библиотека с повече от 13 000 тома многоезична специализирана литература ще бъдат преместени временно в друго помещение.

Сградата на Факултета по журналистика, която е и култуpен паметник, бе обявена за опасна и застрашаваща живота на студентите през 1998 година.