Социологическо проучване, проведено сред повече от 1000 пълнолетни граждани, откроява нагласата, че новият управител на БНБ трябва да бъде избран с конкурс и да представи публично програмата си за управление.

68 процента от анкетираните са категорични, че това трябва да е доказан професионалист от България. 16,3 процента считат, че това може да бъде отново български специалист, но с опит в чуждестранни финансови институции.

Изследването е ръководено от доц. Йордан Дойков, съобщава БНР.

Припомняме, мандатът на настоящия гуверньор на БНР Иван Искров изтича тази есен, когато ще се проведе и нов избор, въпреки нееднокретните настоявания на редица политици той да подаде оставка, заради неадекватната реакция на БНБ по казуса с Корпоративна търговска банка. Самият Иван Искров в писмо до Народното събрание заяви, че е готов да се оттегли предсрочно след като управляващите намерят негов заместник.

Според отговорите на запитаните е важно управителят да гарантира, че ще има еднакви критерии при регулацията на всички банки.

Също така новият управител трябва да има ясна визия за пътя на страната ни към еврозоната. 

Според повече от 60 процента от запитаните от хората за икономиката ни ефектът от кризата в Корпоративна търговска банка вече е изконсумиран.

Над половината от респондентите - 50,8 процента изразяват становище, че кризата в КТБ ще продължи да влияе изобщо по един или друг начин в обществото. 43,6 процента от респондентите изразяват мнението, че кризата в банката е вследствие ненамесата на политиците.