Христина Христова Мисля, че накрая Ханс Фликеншийлд ще преразгледа решението за минималната работна заплата, заяви в кулоарите на парламента социалният министър Христина Христова.

Припомняме, че вчера представители на фонда бяха категорични, че исканото увеличение на минималната заплата на 150 лева не е приемливо.
Според Христова обаче, българската страна е представила убедителни аргументи.

Исканото увеличение не засяга всички заплати. То ще обхване по-малко от една пета от работещите, за което ще са нужни 100-150 милиона лева и това няма да повлияе зле на икономиката.

Според Христова увеличението ще се отрази благоприятно върху приходите в НОИ, тъй като голяма част от минималните заплати ще излязат от сивата икономика.

Тя информира, че българската страна е категорична в позицията си и затова не е подготвила компромисен вариант.

Според министъра общо е становището, че добавките за прослужено време са анахронизъм и дискриминация по отношение на младите, които имат добро образование, но нямат трудов стаж.
Парите за прослужено време няма да се премахнат автоматично. Обсъжда се вариантът те да се запазят за работещите в момента, но да отпаднат при ново назначение.

Министър Христова декларира, че след премахване на преносимостта на парите за прослужено време, сегашният размер на заплатите у нас ще се запази, като най-вероятно синдикати и работодатели ще договарят допълнителни плащания за стаж и квалификация в колективните трудови договори.

Христова информира също така, че правителството смята да увеличи пенсиите със 7% от средата на следващата година и МВФ няма нищо против това.