Николай ДжоневЗадържаният на летище Атлантик Сити български студент Николай Джонев е успял да проведе триминутен телефонен разговор с родителите си. Невинен съм, става дума за недоразумение, заявил 21-годишният младеж. Пред майка си Николай Джонев е показал психическа устойчивост. Разговорът е станал възможен благодарение на назначения му служебен адвокат.

Към младежа са повдигнати две обвинения – федерално и щатско. Тази сутрин е станало ясно, че щатското обвинение е отпаднало на първа инстанция, което, означава, че срещу българина ще се прилагат федералните, а не щатските закони. Решението на съда означава, че деянието се третира като престъпление от федерален характер, визирано във федералните закони.

Междувременно стана ясно, че Джонев може да бъде освободен под попечителство, ако общественият му защитник открие някой, който е съгласен да гарантира за българския студент пред властите.

Николай Джонев бе задържан на летище Атлантик Сити по обвинение за притежание на оръжие, след като в раницата му бяха открити недекларирани ножица и два ножа за хартия.

Главният секретар на МВР Бойко Борисов съобщи, че американските служби са поискали от НСБОП и дирекцията на полицията информация за задържания български студент. Младежът е с чисто криминално минало и засега няма информация, която да бъде предоставена на американските служби, съобщи генерал Борисов. Той е уверил родителите на Николай Джонев, че българските власти правят всичко възможно за успешното разрешаване на проблема.

Докато трае разследването българският консул в Ню Йорк Стоян Тончев няма да има достъп до задържания българин. Той обаче ще бъде изпратен на място, за да разговаря със служебния адвокат на Джонев и компетентните власти за изясняване на всички обстоятелства по задържането на младежа. Ще бъде проверена и основателността на твърденията на американската полиция, че Николай се е отказал от консулска защита и среща с консула.

От българския правен портал lex.bg цитираха служебния защитник на Джонев, Кристофър О`Мали, според когото младежът е "едно обикновено симпатично момче и съвсем няма вид на закоравял терорист".

Съквартирантите на Джонев, които също са студенти, определят инцидента като недоразумение, а АП цитира 21-годишна румънка, която казва, че българинът не е пътувал със съмолет преди да замине за САЩ и не е бил запознат с правилата. Не е знаел, че е нещо нередно, казва румънското момиче.

Американските власти признават, че това е изолиран инцидент и че българинът на участва в терористичен план.

В Пазарджик бивши съученици на Николай от езиковата гимназия "Бертолд Брехт" събират подписка за неговото освобождаване. Тя ще бъде пратена на външния министър Соломон Паси и американския посланик у нас Джеймс Пардю.