Милен Велчев Увеличаване на гарантирания размер на влоговете в банките от 10 000 лв. на 15 000 лв. предвижда проект за изменение на Закона за гарантиране на влоговете в банките. Законовите промени, които правителството ще обсъди на днешното си заседание, са внесени от министърът на финансите Милен Велчев.

Проектът е в изпълнение на поетия от България ангажимент за поетапно увеличение на гарантирания размер на влоговете в банките, който до 31.12.2006 г. трябва да достигне 20 000 евро.

Разпределението на влоговете в банките понастоящем дава възможност за увеличаване на гарантирания размер на влоговете в банките на 15 000 лв., вместо на 12 000 лв. както беше предвидено в графика за достигане на минималния размер на покритие в Европейския съюз.

Увеличението би намалило броя на стъпките за увеличаване на покритието с оглед на поетия ангажимент на България към ЕС, като същевременно не би довело до значително намаляване на възможностите на Фонда за гарантиране на влоговете в банките да защитава гарантираните влогове. Анализът на равнището и разпределението на влоговете в страната към настоящия момент сочи, че процентът на покритие при ниво на гаранцията 10 000 лв. е 55,78% от общия размер на гарантираните влогове. При ниво на гаранцията от 15 000 лв. този процент нараства на 61.55%. Предлаганото увеличение е в съответствие с приетата Стратегия за ускоряване на преговорите с ЕС.