Съдебната реформа да продължи с основна цел по-бързо и качествено правораздаване и гарантиране правата на гражданите. Около това становище се обединиха участниците в срещата при министър-председателя Симеон Сакскобургготски.

Следващите два етапа от съдебната реформа са свързани, на първо място, с промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт и, на второ място, със съвместното изработване на концепция за осъществяване на наказателното правосъдие, с крайна цел – подготвяне на изцяло нов НПК.

Това се казва в документ, приет след срещата, който беше разпространен за медиите от правителствения говорител Димитър Цонев. Никой от участниците в нея не пожела да направи изявления. При премиера бяха лидерът на ДПС Ахмед Доган, вицепремиерът Пламен Панайотов, министърът на вътрешните работи Георги Петканов, министърът на правосъдието Антон Станков, министърът по европейските въпроси Меглена Кунева, главният прокурор Никола Филчев и директорът на Националната следствена служба Ангел Александров.

Запитан кое е наложило участието и на Ахмед Доган, Цонев отговори, че е най-нормално като лидер на коалиционния партньор на НДСВ, Доган да присъства на срещата. Друга основна цел ще бъде пълното налагане на европейските стандарти в наказателното правосъдие, което ще създаде условия за по-ефективна защита на гражданите от престъпни посегателства, съобщава пресслужбата на Министерски съвет.

С внимание бе изслушана позицията на Националната следствена служба и бе изразено уважение към дейността на следователите и другите правозащитни органи, се казва в документа, приет от заседанието.
Участниците в срещата се съгласиха, че съдебната реформа няма алтернатива и българската общественост очаква бързото й довеждане до успешен край. Правителственият говорителДимитър Цонев отказа да даде информация дали на срещата е обсъждано какво да бъде мястото на следствието.
Не мога да кажа нищо извън текста на съвместното изявление, тъй като не съм присъствал на срещата, уточни той. Инициатор и водеща сила за изработването на концепцията ще бъде Министерството на правосъдието, както и всички органи и институции, ангажирани с правосъдието, добави в заключение Цонев.