През всички години "Джи Пи Груп" е работила, съобразявайки се със законовите разпоредби, и винаги е отчитала обществения интерес. Това заявиха от Управителният съвет на компанията в своя позиция до медиите.

Изказването е по повод подписаният днес договор за проектирането и строителството на тунел "Железница" на автомагистрала "Струма".

От компанията подчертават, че Върховният административен съд е постановил, че обединението ДЗЗД "АМ Струма Тунел 2018", чийто член е и "Джи Пи Груп" АД, e избранo за изпълнител на проекта по реда на Закона за обществените поръчки.

"ДЖИ ПИ ГРУП" все пак ще строи тунел "Железница"

"ДЖИ ПИ ГРУП" все пак ще строи тунел "Железница"

След като ВАС се произнесе в полза на решението на АПИ за избор на изпълнител

От "Джи Пи Груп" АД посочват, че решението им да се оттеглят от изграждането на тунел "Железница", станало ясно през октомври миналата година, се е дължало на "обществения интерес и манипулативната обстановка, която се опитваше да отъждестви граденото десетки години име на компанията в строителния бранш с престъпни квалификации".

Припомняме, през ноември 2018 г. Специализираната прокуратура повдигна обвинения на двама от "Джи Пи Груп" в пране на пари. Заради започналото разследване два големи проекта, поети от компанията, бяха върнати в начална точка - тунелът "Железница" от АМ "Струма", както и трасето на столичния трамвай №5. Това създаде опасност проектът да не бъде завършен в срок.

В своето становище от компанията заявяват, че винаги са работили в интерес на българското общество и възможността за подобряване на инфраструктурата на България. Те уверяват, че са наясно, че забавянето в изграждането на въпросните участъци на АМ "Струма" е предпоставка за още тежки катастрофи по международния път, тъй като по него ежедневно преминават над 20 000 автомобила.

Некачествените пътища са проблем не на строителя, а на държавата

Некачествените пътища са проблем не на строителя, а на държавата

Според Кирил Добрев никой от институциите не знае кой работи по трасето

Именно за да не бъде провален мащабният проект заради скъсените срокове, от "Джи Пи Груп" са се съобразили със законодателството и са сключили договора за строежа на "Железница".

В позицията си те посочват, че това "ще бъде в полза на обществения интерес от предотвратяване на огромните загуби на държавния бюджет, които могат да възникнат при неизпълнение на проекта до 2023 г., и в подкрепа на пътната безопасност".

За тунел "Железница" АПИ е действала по закон

За тунел "Железница" АПИ е действала по закон

Министър Аврамова обясни и че договорът е факт