Тази вечер милиони хора от целия свят символично  угасят осветлението в домовете си за един час, тъмни ще останат и знакови сгради - така се отбелязва "Часът на Земята". Най-мащабната природозащитна акция започва през 2007 година с призива на организацията "Световен фонд за дивата природа" (WWF). Тази година мотото е "Свържи се с Земята" с идея да угасим светлините от 20,30 часа до 21,30.

Владимир Иванов, който е от WWF, разказа пред БНР за други инициативи на организацията в София.

"Ще има пунктове за събиране на електрическо и електронно оборудване. Ще сме ние там с екипа на WWF, за да кажем какво означава България да се свърже с природата, какво означава да опазваш природата, какво правим ние, от какво имаме нужда", каза Иванов. Той съобщи още, че "Часът на Земята" ще продължи вечерта с традиционното огнено шоу пред Народния театър, когато ще бъдат угасени светлините на знакови сгради в София.

Много общини в България също се включват в "Часът на Земята" с концерти, игри, образователни програми. Скаутското движение и в България и по света тази година също участва в инициативата.

Зелените светлини на 50 пешеходни светофара в София светят във формата на сърце, посланието е за любов към природата.

По повод "Часът на Земята" Столична община разшири пешеходната зона за целия ден, за коли ще са затворени площад "Батенберг" и бул."Цар Освободител" от ул. "Г.С.Раковски" до ул."Княз Александър Батенберг". Една от инициативите, с които Столичната община се включва в отбелязването на "Часът на Земята", е организирането на фермерския пазар "От нашата ферма - с любов за вас". В рамките на проявата малки производители от различни крайща на страната представиха пред посетители своята продукция. Чрез него се акцентира към опазването на околната среда и влиянието, което природата оказва върху нас.

За 60 минути ще угасне осветлението на символа на Плевен - Панорамата "Плевенска епопея 1877 година".

Ефектното външно осветление на уникалната историческа и културна забележителност я прави видима на голямо разстояние, осветявайки и през нощта символичния външен вид на сградата - четирите щика, опасващи конструкцията и трите хоризонтални обръча, символизиращи трите щурма за Плевен и трите гребена на Зелените възвишения.