Денят на народните будители е посветен на делото на книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал. Сред тях са Йоасаф Бдински, Григорий Цамблак, Владислав Граматик, Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Миладинови, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов и други.

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 година в Пловдив. От 1 ноември 1923 година с указ на цар Борис III е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи. През 1945 година е забранен.

Честването се възобновява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-ото Народно събрание на 28 октомври 1992 година, когато е обявен официално за Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

Президентът Георги Първанов ще връчи висши държавни отличия в 11.00 часа на церемония в Гербовата зала на “Дондуков” 2.

По-късно пред парадния вход на президентската администрация в присъствието на президента Георги Първанов и на вицепрезидента Ангел Марин ще бъде изпълнен традиционният ритуал за издигане на националното знаме.

Ще бъде извършена и тържествена смяна на караула.

Министърът на културата Вежди Рашидов ще награди дипломати с отличието „Златен век” за големите им заслуги към българската култура и развитието на двустранното културно сътрудничество.

Награда „Златен век” ще бъде връчена и на български творци. Официалната церемония ще се проведе в зала „Колегиум” на Министерството на културата от 10:00 ч.

От 11:00 часа министърът ще вземе участие и в тържественото отбелязване на Деня на народните будители в централното фоайе на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”.

Софийския университет „Свети Климент Охридски“ ще започне от 11:00 ч. пред централния вход на Ректората протест срещу държавната политика в областта на висшето образование и недостатъчното му финансиране в проекто-бюджета на Република България.

.