Съдбата на 40-те деца в дома за сираци „Свети Николай" в Нови хан все още е неясна. На този етап в земеделското министерство нямат информация дали са намерени алтернативи, където децата да бъдат настанени, след което да се пристъпи към събаряне на незаконната постройка в манастира на отец Иван.

Припомняме, преди около година отец Иван се сблъска със сериозни проблеми да узакони постройките. Взето беше решение сградите да не се разрушават, но по-късно свещеникът е получил заповедта на ДНСК, в която пише тъкмо обратното. В крайна сметка събарянето беше отложено, а в края на този месец трябва да стане ясна съдбата на сираците.

Все още няма яснота по случая с незаконните постройки, но при всички случаи законите трябва да се спазват - най-малкото, защото ако стане някаква злополука, държавата излиза виновна. Това заяви пред news.bg земеделският министър Мирослав Найденов след тържествената литургия в манастира „Света Троица" в Нови хан по повод големия християнски празник Никулден.

По време на богослужбата дядо Владика от Софийската света митрополия изтъкна важността на този дом за децата: „Нашият дълг към тях е не само духовен, но и морален. Патриарх Максим не е безразличен към възпитанието им, както и към това те да не останат гладни и жадни, но пропити с Божието слово."

По думите му този храм не е само тухли, вар и цимент, той е утеха за всички тях и трябва да остане отворен.

Църквата и държавата трябва да вървят заедно, да ограждат един коловоз и никой да не изпреварва другия. Всички трябва да са равни във всички точки, за да се намери решение на проблема, категоричен бе дядо Владика.

Той призова управляващите да не се определят само като мандатоносители, а да направят нещо добро, с което да бъдат запомнени завинаги.

Самият отец Иван подчерта, че той не се сърди на никой. Сатаната е всемогъщ и ни изпраща някои препятствия, но това са временни явления и ние ще се справим с тях", каза още той.

Ние тачим този празник, както тачим Рождество Христово и Възкресение Христово, защото Свети Николай е покровител на бедните и бездомните, каквато е и ролята на нашия дом, добави още свещеникът.

Манастирът получи като подарък освен иконата от земеделския министър Мирослав Найденов и икона „Рождество Христово" от патриарх Максим. За децата пък имаше православни книжки.