Военното разузнаване отказа за втори път достъп до явната библиотека на Министерството на отбраната на адвокатите на о.з полковник Яни Янев.

Яни Янев и Лиляна Гешева са обвинени в огласяване на държавна тайна. Двамата бяха арестувани през март миналата година, след като Янев беше заловен пред посолството на Русия. Според обвинителния акт той е трябвало да предаде в посолството секретни документи, които са му били предоставени от Гешева.

Достъпът до явната библиотека на Министерството на отбраната е необходим на адвокатите, за да докажат, че документите, които са били намерени у Янев, не представляват държавна тайна и са обществено достъпни. Защитниците вече предоставиха като доказателства над 300 страници извадки от български и чужди вестници, откъдето е събирана информацията, намерена у Янев.

На днешно съдебно заседание състав на Софийски военно окръжен съд ще се запознае с аудио- и видео записи от специалните разузнавателни средства, които са били използвани от военното разузнаване, докато Янев е бил разследван.