139-та годишнина от обесването на Апостола на Свободата Васил Левски ще бъде отбелязана днес и утре с възпоменателни прояви в София и цялата страна.

На площад „Васил Левски” в Карлово днес президентът Росен Плевнелиев ще присъства на тържествена заря-проверка по повод 139-годишнината от обесването на Васил Левски.

Паметна плоча на гроба на Васил Левски- Апостол на българската свобода ще бъде официално открита днес в 11 ч. пред църквата "Св. Петка Самарджийска" в подлеза на ЦУМ, съобщиха от фондация "Николай Хайтов", цитирани от БГНЕС.

Поставянето на паметния знак е по инициатива на фондация "Николай Хайтов" исе осъществява след решение на Столичния общински съвет от 26.05.2011г. В последните 25 години паметни знаци-плочи с текст, че според народната памет Васил Левски е погребан в олтара на Св. Петка Самарджийска са поставяни 3 пъти и не след дълго мистериозно са изчезвали.

Въпросът с гроба на Левски е предизвиквал през годините бурни полемики, кулминация, на които е публичен диспут в БАН през 1986 година. Тогава поддръжниците на идеята (начело с писателя Николай Хайтов), чеЛевски е препогребан тайно през нощтана 18 срещу 19 февруари 1873 г. вляво от олтара на "Св. Петка Самарджийска" успяват убедително да надделеят над противниците си.

С аргументи и факти в течение на тридневната дискусия те разобличават опонентите си, че умишлено са фалшифицирали данните от разкопките при укрепването на църквата през 1956 г., когато е открит скелет точно на мястото, където според народната памет е погребан Левски. Това е било във времето, когато се строи ЦУМ и се оформя т.н. Ларго, в което е предвидено изграждането на паметник на Ленин. Тази е най-вероятната причина, поради която са унищожени всички следи от това погребение.

По традиция на 19 февруари, Столична община, Софийската света митрополия и Общобългарският комитет и фондация „Васил Левски” организират възпоменателни прояви. 

От 17.00 ч. в храм „Света София” ще се състоиАрхиерейска панихида, след която литийно шествие ще се отправи към паметника на Левски. От 18.00 ч., пред паметника на Апостола ще се проведе митинг-поклонение. Домакин на проявата е кметът на София Йорданка Фандъкова, съобщават от пресцентъра на Столична община. 

Програмата пред паметника на Васил Левски включва литературно-музикална композиция с участието на актьора Пламен Манасиев и хорова формация „Юлангело”, с диригент Йосиф Герджиков. Ще бъде представеноученическо есе, посветено на Апостола, отличено на вътрешноучилищния конкурс, организиран от 26 СОУ в София.

В Поморие ще бъде изграден паметник на Васил Левски. Това обяви кметът на морското градче Иван Алексиев.