София прайд 2013 година се отлага, стана ясно след днешната пресконференция на организаторите на събитието. Те поясниха, че тазгодишното шествие, апелиращо към равни права за ЛГБТ общността, не е отменено, а ще бъде отложено поради мерки за сигурността.

Националисти определиха парада като културна война
Още...

Активистите разясниха, че е възможно поради ежедневните протести пред Министерски съвет да се получат провокирани сблъсъци, които да застрашат както протестиращите, така и шестващите, което да опетни мирното събитие.

ЛГБТ хората бяха категорични, че напълно подкрепят народните протести и редовно вземат участие в тях.

Гражданското общество е идея, няма пол, религия и възраст, споделиха те и допълниха, че смятат на предстоящите протести да подаряват на хората около себе си знамената на мира с цветовете на дъгата като знак на подкрепа и равенство.

Стана ясно, че  Столична община напълно подкрепя провеждането на София Прайд и в момента се обсъжда нова дата за шествието да е 17 септември - Денят на София. Активистите заявиха, че осъзнават риска тогава да бъдат провокирани и дори нападнати от футболни фенове и националисти, но изразиха категорично своята увереност да не отстъпват от правото си на неприкосновен личен и семеен живот, гарантиран от Конституцията на България.

На журналистически въпрос как ще коментират факта, че въпреки отложеното шествие антигей активистите все пак ще проведат своята контра демонстрация в събота, организаторите на София Прайд обявиха, че за някои е важно само да имат публичност и да трупат политически дивиденти. Те допълниха, че, както и предишната година, ще публикуват пълен финансов отчет на средствата, които са получили от дарения  за организиране на мероприятието, за да няма никакви спекулации, че получават парите си основно от Американското посолство у нас.

София става много по-толерантна, категорични бяха организаторите на София Прайд.

Българският хелзинкски комитет, който беше част от Организационния комитет на "София прайд" 2013, изказва категоричното си несъгласие с отмяната на планирания за тази година прайд. От БХК се разграничиха от това решение и обявиха, че напускат организацията на събитието.

Отмяната на тазгодишния "София прайд", след натиск и манипулации от страна на Столична община и представители на Министерството на вътрешните работи спрямо организаторите, на практика представлява ограничаване на правото на сдружаване и мирно събиране.

Общината и СДВР са длъжни да осигурят сигурността на участниците в шествието и не могат да използват несигурността, като аргумент за отмяната му, категорични са от БХК.

По-късно обаче от организационния комитет на "София прайд" опровергаваха твърдението, че отлагането във времето на София прайд 2013 г. се е случило под натиск от страна на СДВР и Столична община.