Кръстовището при Софийския университет отново е блокирано от участниците в антиправителствения протест, предаде БНР. Палатковият лагер беше разпънат пред централния вход на висшето училище, като в него е разположена и шатра за дискусионен клуб "Ректората".

През 34-ия протестен ден сградата на Министерския съвет отново беше обстрелвана с домати, яйца и зелени бонбони. За утре се планира в пространството между Ректората и Орлов мост да бъде обособено място за спорт и четене.

Насловът на протеста вече е "Площад "Независимост" е нашата Шипка".

Броят на полицаите е значително редуциран в сравнение с предходните дни.

Организаторите на протеста от "отровното трио" обявиха, че няма да прекратят гражданското неподчинение, а напротив - ще насърчават всички негови прояви. Така те опровергаха твърдения в социалните мрежи, че ще се откажат от барикадите. Те обявиха също, че са подали пореден сигнал за сорупционни практики, свързани с тол системата - смятат, че обществените поръчки отиват при едни и същи фирми.

"Разходите се увеличават с над 1/3, а стойността на очакваните приходи се е сринала с 50%, което прави тази скъпа инвестиция изключително неефективна и отдалечава нейното изплащане много далече във времето", коментира Арман Бабикян.

На въпрос какво налага "отровното трио" да има дарителска сметка на името на адвокат Николай Хаджигенов, те отговориха, че парите им са свършили, а организирането на протестите изисква разходи.

34-и ден антиправителственият протест продължава
Обновена

34-и ден антиправителственият протест продължава

Непроменени остават основните искания на протестиращите

За задълбочаване на гражданското неподчинение и по-категорични протестни действия след изявлението на "отровно трио" се обявиха протестиращите в палатковия лагер на Орлов мост. Според тях радикализацията на протестните действия е необходима, защото управляващите отказват да ги чуят, но при запазване на обществения мир.

Блокади на институциите вероятно ще започнат още утре, като първата точка ще бъде Съдебната палата.

В ход е и подписка в подкрепа на исканията на протеста. Събраните подписи са около 1400. Тази подписка е в отговор на другата, внесена в Съдебната палата срещу блокадите, заявиха протестиращи.

Към момента остават блокирани и трите възлови кръстовища в центъра на столицата - Орлов мост, подходът към булевард "Цар Освободител" до президентството и булевард "Княз Ал. Дондуков" пред Министерския съвет.