ПОСЛЕДНО: •Моето лично мнение е, че по-добрият вариант е г-н Панайотов да не продължи да бъде в ръководството на парламентарната група на НДСВ, заяви председателят на Народното събрание Огнян Герджиков. (По-рано Дарик Радио изнесе информацията, че Пламен Панайотов е освободил кабинета си в парламента)
При Герджиков дойдоха депутати за официални консултации и обсъждане на политическата ситуация, предизвикани от вчерашното изявление на премиера Симеон Сакскобургготски.
Според Герджиков в новото ръководство задължително трябва да влязат членове на Дискусионен клуб “Новото време”. Нужно е да има и поне двама или трима представители на сегашното ръководство, за да се осигури приемственост в групата, смята парламентарният председател.
Засега се говори само за проблемите в парламентарната група, като не се обсъждат конкретни кандидатури за новото ръководство, уточни Герджиков. Според него след встъпването в длъжност на новото ръководство може да се очаква връщане в НДСВ на напусналите жълтата партия депутати.
Консултациите не са съгласувани с премиера, съобщи Герджиков и добави, че всички депутати, които са били открити по телефона, са поканени да присъстват.•

•Елка Анастасова, която напусна НДСВ преди повече от година, каза, че би се върнала в партията, ако тя се върне към първообраза си.
На въпрос дали има визия за това кой трябва да управлява парламентарната група, Анастасова отговори, че има такава визия, но отказа да посочи имена.
Все пак тя уточни, че хората, които има предвид, не ас членове на Дискусионен клуб “Ново време”.•

Сакскобургготски, 06.07.2003: Прочистването на НДСВ
Б.Цеков "назова" проблемните министри
"НОМИНИРАХА" Станимир Илчев за шеф на ПГ на НДСВ

Кошлуков Депутатът Емил Кошлуков изрази съмнение относно възможността промените в ръководството на ПГ на НДСВ и правителството да преминат безпроблемно.
Промени са нужни, но не съм съвсем убеден дали Пламен Панайотов ще позволи това, каза за Дарик Радио Емил Кошлуков.
Все пак две години трябваше да се окопае сериозно във властта. След като премиерът го е заявил надявам се, че няма да окаже чак такава съпротива.
Панайотов, Даниел Вълчев и цялата тяхна група сигурно ще опитат да се противопоставят. Надявам се да имат разум, но след като две години си бил началник, малко трудно човек се разделя с облагите и с привилегиите, коментира Кошлуков.

Според политолога Михаил Мирчев намеренията за промяна на ръководството на ПГ на НДСВ е закъснял опит да се оправи ситуацията в партията, която едва ли ще успее.
По мнението на Мирчев, възможно е юридическото лоби, на което премиерът Симеон Сакскобургготско обявява война дори да въстане срещу него. Ако промените в правителството са козметични, това ще бъде израз на безсилие, заяви за Дарик Радио Михаил Мирчев.

ДРАГАНОВА ЗНАЕЛА ВСИЧКО ЗА ПРОМЕНИТЕ
ДрагановаПо повод възможността юридическото лоби в ПГ на НДСВ да се противопостави на намеренията на премиера лидерът на партиите на българските жени Весела Драганова заяви, че "всички ние сме се подписали под неговото изявление от 6 април 2001 г. Там много ясно и точно е казано, какво трябва да се прави, как трябва да се прави и в какви морални ценности трябва да бъде всеки един народен предствител."
Според Драганова всички членове на НДСВ ще се съобразят със своя лидер Симеон Сакскобургготски. Тя очаква след промените, ПГ на НДСВ да заживее нов живот, както и част от напусналите групата депутати да се завърнат в нея.
Ако се смени ръководството на парламентарната група на НДСВ, за мен ще е чест да бъда част от него, заяви по-късно Драганова на излизане от Министерски съвет.
Тя отрече обаче да е разговаряла с министър-председателя и подчерта, че не е готова на всяка цена да се включи в ръководството на парламентарната група на НДСВ, допълвайки, че от март, когато си е подала оставката като зам.-председател на групата, нищо не се е променило.
Имаме капацитет да предложим качествени хора за всеки министерски пост, посочи още Драганова.
Тя подчерта, че знае кога ще се направят промените в кабинета, но отказа да ги съобщи.