С 105 гласа "за" и 14 "въздържали се" парламентът прие на първо четене законопроект за държавните резерви и военновременните запаси, внесен от Министерския съвет.

Законопроектът предвижда управлението на държавните резерви и военновременните запаси да се осъществява от Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси", която е юридическо лице на бюджетна издръжка и е на пряко подчинение на Министерския съвет.

Председателят на агенцията ще може да деблокира държавни резерви и военновременни запаси, да взема решения за провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки и търгове, да организира и контролира дейностите по отбранително-мобилизационната подготовка и изготвянето на планове за привеждане на дейността от мирно във военно положение. Той ще осъществява и контрол върху цялостната дейност по създаването, съхраняването, и възстановяването на задължителните запаси от нефт и нефтопродукти с цел осигуряване на снабдяването с течни горива в случаите на затрудняване на доставките им в страната.

Министерският съвет приема с решение номенклатурните списъци на държавните резерви и на военновременните запаси, нормативите за тях и разчет за необходимите финансови средства, пише в законопроекта.

Покупките на държавни резерви и военновременни запаси и на ведомствени военновременни запаси ще стават при условията и реда, предвидени в Закона за обществените поръчки.

Освобождаването на държавни резерви ще се извършва при продажба с цел обновяване на държавния резерв, изменение на номенклатурните списъци на резервите и нормите за тях и въвеждане в действие на общия държавен военновременен план.

Това ще става и при искане на централната или местната администрация за преодоляване на последиците от кризисни ситуации с последващо своевременно възстановяване, а също и при затруднения на доставките на нефт и нефтопродукти в страната в случаите, определени със закон.

Освобождаването на държавни резерви ще става по предложение на председателя на агенцията с решение на МС или на упълномощен от него орган и със заповед на председателя на агенцията.

Освобождаването на военновременните запаси ще става при обновяване на военновременните запаси, въвеждане в действие на общия държавен военновременен план и при изменение на номенклатурните списъци и на нормативите на военновременните запаси. Имуществена санкция в размер от 1000 до 500 000 лева ще се налага на юридически лица и еднолични търговци, извършили или допуснали отклонение или липси на държавни резерви и военновременни запаси, предвижда законопроектът.

За нарушения на разпоредбите на закона и на нормативните актове по прилагането му ще се налага глоба от 500 до 10 000 лева или имуществена санкция за юридически лица и еднолични търговци в размер от 1000 до 500 000 лева.

За неполагане на грижи, което води до влошаване на качествените характеристики на държавни резерви и военновременни запаси, законопроектът предвижда имуществена санкция в размер от 500 до 50 000 лева.