Народно събрание Парламентарната група на Коалиция “За България” внесе мотивирано предложение в деловодството на Народното събрание премиерът Симеон Сакскобургготски да се появи на петъчния парламентарен контрол и да обясни стратегията на Министерски съвет относно закриването на блокове в АЕЦ “Козлодуй”.

Това предложение е предоставено и на председателите на останалите парламентарни групи - на ДПС, НДСВ и ОДС, като левицата ги кани днес или най-късно утре на спешна среща за изработване на национално отговорно становище на Народното събрание по въпросите на енерегетиката.

Депутатът от Коалиция “За България” Любен Корнезов заяви пред news.bg че позицията от вчера на министрите Меглена Кунева и Милко Ковачев за спирането на трети и четвърти блок на АЕЦ не е национално отговорна позиция.

Корнезов добави, че решението на Народното събрание от 17 юли за енергийната стратегия на страната не дава мандат на правителството за спиране блокове. В становището от 17 юли, буква Б, правителството има мандат за консултации в Европейската комисия по тези въпроси.

Парадоксално е че всички специалисти от Европа твърдят че блокове 3 и 4 са безопасни, а представители на кабинета искат преждевременното им закриване, каза Корнезов.

На основание чл. 83, ал 2 от Конституцията, левицата приканва мининстър-председателя да дойде в Народното събрание на 27 септември, петък да изясни позициите на Министерски съвет относно закриването на блокове.