Кметът на София Бойко Борисов ще направи символичната "първа копка" по проект "Интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община" на 3 април в 13.00 ч. на площадката в с. Горни Богров.

В периода 2007 - 2009 г. Столична община положи значителни усилия за решаване на проблемите в управлението на битовите отпадъци на столичния град. Неразделна част от мерките е подготовката и реализацията на проект за изграждане на съвременна интегрирана система от съоръжения за третиране на отпадъците.

Столична община извърши предпроектни проучвания и подготви проекти за завод за механично и биологично третиране на битови отпадъци в с. Яна, депо за неопасни отпадъци в с. Яна и инсталация за компостиране в с. Горни Богров. Същите се предвижда да се финансират от ОП " Околна среда".

За изграждане на предвидените инсталации за компостиране , механично-биологично третиране , сепариране и депониране са необходими около 183 777 406 евро. Интегрираната система ще се изгради до 2011 г, а експлоатацията на съоръженията ще продължи до 2032 година.