Ние сме в полезрението на терористите и като резултат от престараването и някои прибързани действия на нашите дипломати, заяви президентът Георги Първанов в НДК по време на днешната си лекция.

Той изрази убеждението, че приносът на България в борбата с тероризма трябва да бъде пропорционална на нейния защитен капацитет.

В България не съществува вътрешна обстановка, която да генерира условия за възникване и проява на тероризъм, категорично изрази мнението си държавният глава. По думите му политическата и икономическата стабилност, съществуването на етнополитически модел на толерантност са само част от преградите срещу тероризма у нас.

Въпреки това в международен план обстановката продължава да бъде тревожна у нас.
Оправдаха се опасенията, че войната в Ирак не само няма да намали заплаха от тероризъм, но дори ще я засили.
Обществото и българските институции трябва да се подготвят за дългосрочна борба с това явление, уверен бе Първанов.

Президентът смята, че вълната от терористични актове императивно диктува необходимостта от допълнителни реформи в армията, полицията, специалните служби, Гражданска защита, прокуратурата, митниците, следствието и съдебната система.

Първанов подкрепи идеята за създаване на Националния координационен център за противодействие на тероризма с участието на представителите на различни институции и всички специални служби.