Георги Първанов Президентът на Португалия Жорже Сампайю, който е на двудневно държавно посещение у нас,ще се срещне “на четири очи” с българския си колега Георги Първанов.

На срещата между двамата държавни глави се очаква да бъдат обсъдени въпроси, свързани с българската кандидатура за членство в НАТО и Европейския съюз, както и съвместните действия в борбата срещу тероризма и други актуални международни теми.

По-късно в програмата на португалския президент са предвидени разговори с премиера Симеон Сакскобургготски, с представители на ОДС и “Коалиция за България”.

През втория ден от своята визита у нас португалският държавен глава ще се срещне и с председателя на Народното събрание проф. Огнян Герджиков. Малко по-късно Жорже Сампайю ще произнесе и слово пред парламента.

По-късно същия ден португалският президент ще посети Пловдив, където е предвидено да се срещне с кмета на града Иван Чомаков.

В рамките на визитата на португалската делегация у нас, министърът на външните работи Соломон Паси ще обсъди с португалския си колега Антониу Мартинш да Круж развитието на двустранните отношения и направеното от България за присъединяване към НАТО и Европейския съюз.Соломон Паси ще връчи на Антониу Мартинш да Круж проект за актуализиране на Спогодбата за морско търговско корабоплаване между двете страни.