Георги Първанов Върху усилията на страната ни за сближаване на българското законодателство с правото на Европейския съюз акцентира по време на разговорите си президентът Георги Първанов с председателя на Съда на европейските общности Жил Карлос Родригес Иглесиас.

Българският държавен глава подчерта пред своя гост ролята на европейското право и неговото изучаване като необходима предпоставка за бъдещото му прилагане от българските съдилища.

Жил Иглесиас оцени високо привързаността на България към европейската интеграция и значението, което се отдава на правото на европейската общност в страната ни. Значението на визитата си той вижда в поставяне основите на бъдещото сътрудничество между Съда на европейските общности и българските съдилища, тъй като то ще бъде ключов елемент в прилагането на правото на ЕС след приемането на страната ни в съюза.

Висока оценка бе дадена и от двете страни на ползотворното сътрудничество с водещите специализирани центрове по европейско право – Брюж, Нанси, Трир, Флоренция и други за подготовката на българските магистрати.