Президентите на България и Финландия Георги Първанов и Таря Халонен дадоха съвместна пресконференция, на която в отговор на въпрос коментираха признаването от САЩ на конституционното име на Македония, референдума за новото териториално делене на страната и въпроса за започване на преговори на ЕС с Турция за членство в съюза.

За България проблемът с името на Република Македония отдавна е решен, каза президентът Първанов и припомни, че България беше първата страна, която призна Македония и то с нейното конституционно име.

Въпросът с референдума е вътрешен въпрос на Македония, но без съмнение този вот идва да покаже доминиращата подкрепа на македонските избиратели за усилията на управляващите да приложат Охридското споразумение и да реализират онази политика, която дава добра европейска перспектива за страната и за Западните Балкани като цяло, каза Георги Първанов.

Президентът Халонен каза, че от финландска гледна точка не е толкова важен въпросът как ще се нарича една държава, тъй като всяка страна сама решава как ще се казва тя. Тя даде пример с Финландия и Естония, които имат химн с обща мелодия.

Това не е никакъв проблем за нас, по-скоро е приятно, когато при спортни събития чуваме своя химн по-често, пошегува се Таря Халонен.

На въпрос за започване на преговори за членство на Турция в ЕС президентът Първанов каза, че България е заинтересована от това да има в лицето на Турция съсед, член на ЕС. Оценяваме позитивно факта, че ЕС е на път да даде зелена светлина на Турция с оглед на бъдещото й членство, каза президентът и допълни, че Турция като всяка друга страна ще трябва да извърви дългия път на конкретните преговори - преговори по отделните глави и по изпълнението на строгите изисквания на Евросъюза.

Таря Халонен каза, че отношението на Финландия към присъединяването на Турция както и преди е много позитивно. Ако бъде взето позитивно решение за започване на преговори с Турция трябва да се имат предвид специфичните черти на всяка държава, както и фактът, че всяка страна има свой различен подход и свой собствен процес към присъединяването, посочи Таря Халонен.

Тя посочи, че Турция е напреднала много през последните години. По-късно президентът Георги Първанов положи венец пред паметника в Хелзинки в памет на финландските воини, загинали в Руско-турската война през 1877-1878 г. за освобождението на България. Европейската интеграция и сигурността в района на Югоизточна Европ бяха сред обсъдените теми на срещата на президента Георги Първанов и финландския премиер Мати Ванханен.

Това каза прессекретарят на държавния глава Бойка Башлиева, цитирана от БНР. Президентът Първанов изтъкна ролята на България като фактор на стабилност в Югоизточна Европа и добрите отношения със съседите ни.

Стабилността на цяла Европа зависи от стабилността на всеки от регионите й, бе подчертано на срещата. Георги Първанов посочи, че основен фактор за стабилността на Балканите е ясната европейска перспектива на региона и реалната помощ в икономическо отношение за осъществяване на инфраструктурните проекти на Балканите.

Държавният глава благодари за финландската подкрепа за присъединяването на България в ЕС.

На срещата бе дадена висока оценка на политическия диалог между България и Финландия. Изтъкната бе необходимостта от активизиране на икономическите отношения и от разширяване на стокообмена.