България е първа в Европейския съюз по извършени операции от ехинококоза или кучешка тения, съобщава Национална гражданска коалиция „Природа за хората и регионите".

Според данните над 8 000 са случаите за последните 20 години, което ни нарежда на едно ниво с Египет и Мароко - страни няколкократно по-големи от България.

С това не се изчерпват последствията от десетките хиляди безпризорни кучета. България се нарежда и на едно от водещите места по диагностицирани случаи на бяс сред страните членки на ЕС.

За последните 20 години у нас има над 700 случая на бяс в цяла България, а за т. нар. кучешка тения цифрата е много по-внушителна - над 450 случая годишно, алармират от коалицията.

Ехинококозата, която е болест напълно непозната в Европа, се оказва особено коварна и може да се разпространи в почти всеки орган на човешкото тяло.

Заразите се разпространяват по въздушно-капков път от досега на бездомните животни с хора, особено около пазари, заведения за хранене, магазини и боклукчийски кофи.

Проблемът с бяса при кучетата идва и от популацията на лисиците, които са основен приносител на болестта. По този начин те я предават на кучетата, а от там и на селскостопанските животни. Хиляди са случаите на заразени свине, овце, говеда и коне с бяс.

От гражданската коалиция коментират, че хуманното отношение към животните, на което всички станахме привърженици с присъединяването към ЕС, в никакъв случай обаче не включва некоординирано отглеждане на кучета в градинките зад всеки блок в столицата.

Още повече прокламирането на хуманното им кастриране, както се оказа не води до трайни резултати.

Организацията изчислява, че София има 24 района и над 150 квартала и прилежащи по-малки населени места. Популацията на кучетата варира между 70 и 130 в квартал. Което означава, че в момента в София има над 15 000 бездомни кучета (а според данни на news.bg, те са 40 хиляди).