Днес във всички училища у нас ще бъде дадено началото на новата учебна година.

Около 63 хил. са първокласниците тази година, като близо 10 000 от тях ще са в София.

Около 2 000 деца, които също би трябвало да са първокласници, няма да прекрачат прага на училище на 15 септември.

За първи път няма заповед на министър Сергей Игнатов за определен час на започване на церемониите в различните училища.

В 9 ч. Сергей Игнатов, министър на образованието, младежта и науката, ще открие учебната година в 134 СОУ "Димчо Дебелянов". В тържеството ще участват и Ноах Гал Гендлер, посланик на Израел, и Андрю Бейкър, вицеконсул на дипломатическата мисия на САЩ у нас.

По-късно, от 11 ч. министър Игнатов ще поздрави учениците, родителите и учителите на 140 СОУ "Иван Богоров", което отбелязва 25-годишнината от основаването си. В честването ще участват и Джеймс Уорлик, посланик на САЩ, Майкъл Херингтън, директор на Корпуса на мира в България, и Евгения Пеева, изпълнителен директор на програмата "Заедно в час".

Министърът на културата Вежди Рашидов ще открие новата учебна година в Националното музикално училище "Добрин Петков" и в Националната художествена гимназия "Цанко Лавренов" в Пловдив. Празничната церемония по повод началото на новата учебна година в Националното музикално училище "Добрин Петков" в Пловдив ще започне в 10 ч. в залата на училището на ул. "Иван Вазов" № 23. В 11 ч.

Рашидов ще даде старт на новата учебна година и в Националната художествена гимназия "Цанко Лавренов" на ул. "Янко Сакъзов" № 2а в Пловдив.

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще присъства на официалното откриване на новото училище в кв."Стрелбище". В новопостроената сграда ще бъде Втора английска езикова гимназия "Томас Джеферсън". На събитието ще присъства зам.-кметът с ресор "Инвестиции и строителство" Ирина Савина. Изграждането на училището започна през 2010г. със средства от бюджета на Столичната община.