Президентът Георги Първанов заминава 4-дневно официално посещение в Чили и Бразилия. Визитите са по покана на президентите на двете латиноамерикански страни, съобщават от прессекретариата на президента.

Посещението в Чили е първа официална визита на български държавен глава след установяването на дипломатически отношения през 1935 година. Георги Първанов ще посети Бразилия 13 години след като президентът Желев посети тази страна за участие във форум на ООН.

Основните цели на визитите на държавния глава в Латинска Америка са потвърждаване на политическата воля на България за продължаване и задълбочаване на традиционно добрите приятелски отношения и обсъждане на възможности за активизиране на политическия диалог с тези държави, търсене на нови възможности за активизиране на търговско-икономическите отношения и информиране на бизнеса в двете латиноамерикански държави за възможностите за инвестиции у нас.
Бразилия и Чили са най-големите търговски партньори на Република България от латиноамериканските държави.

Визитата цели и търсене на възможности за активизиране на отношенията в областта на културата, образованието и науката, размяна на мнения по възможностите за активизиране на сътрудничеството с Бразилия и Чили в Антарктида, размяна на мнения и информация относно обстановката в света, обсъждане на съвместните усилия и партньорство в борбата срещу основните предизвикателства на съвременността - международния тероризъм, организираната престъпност, наркотрафика и др.

Ще бъдат дискутирани също съвместни действия в борбата срещу глада и бедността, както и теми, свързани с устойчивото развитие и реформата на ООН. Чили и Бразилия се ползват с изключително висок международен авторитет в глобалните организации.

Във водената от президента делегация са включени Камелия Касабова, зам.-председател на Народното събрание, Лидия Шулева, вицепремиер и министър на икономиката, народните представители Станимир Илчев и Рупен Крикорян, ректорът на СУ “Св. Климент Охридски” проф. Боян Биолчев, кметът на Хасково Георги Иванов, художникът Ставри Калинов, зам.-министри, секретари на президента, експерти. Към официалната делегация в Бразилия ще се присъедини министърът на външните работи Соломон Паси. Президентът Първанов е поканил като специални гости главни редактори и генерални директори на български медии.

В програмата на българския президент са предвидени срещи с президентите на Чили и Бразилия, с представители на парламентите на двете страни, с бизнесмени и дейци на културата. Освен столиците на двете държави, Георги Първанов ще посети градовете Валпарайсо в Чили, Сао Пауло и Рио де Жaнейро в Бразилия.

В Бразилия се планира провеждането на регионално съвещание на президента Първанов и членове на неговата официална делегация с ръководителите на български мисии в Латинска Америка за обсъждане на перспективите на развитие на отношенията с държавите от този континент.

Програмата на президента Първанов в Латинска Америка предвижда и посещение в българската база “Св. Климент Охридски” в Антарктида. Както е известно, Република България е една от 27-те държави, които изследват активно този континент.
Това ще бъде първото посещение на български държавен глава в Антарктида. То ще демонстрира подкрепата на българските институции към експедицията и значението, което България отдава на антарктическото сътрудничество и научните изследвания там.