Соломон ПасиПосещението на българския външен министър Соломон Паси във Франция започна с едночасова среща с председателя на Комисията по външна политика на френския парламент и бивш министър-председател на Франция Едуард Баладюр.

Основните акценти в разговора бяха свързани с подкрепата, която България очаква от Париж за исканите от страната ни строго индивидуална пътна карта и конкретни дати за приключване на преговорите и приемане в Европейския съюз, както и за признаването на България за работеща пазарна икономика.

Паси и Баладюр акцентираха и върху конкретния напредък на българското общество по пътя към присъединяването ни към съюза. Едуард Баладюр прояви подчертан интерес към цялостната аргументация на тази българска позиция, насочвайки разговора към конкретните очаквания на България за подкрепа от страна на Франция, съобщи информационната служба на Министерството на външните работи.

Подробно бяха обсъдени и позициите на двете страни по основните проблеми на дневния ред на Съвета за сигурност на ООН. Набелязани бяха възможности за по-нататъшни контакти на председателя на френския парламент с нашата страна, включително и перспективата на предстоящото посещение на министър-председателя Симеон Сакскобургготски във Франция.